Supă asiatică cu lapte de cocos şi creveţi

Bun venit în Bucătăria lui Anne! Sau, după numele oficial, Anne’s Kitchen. Şi pentru că am intrat în noul an chinezesc, pentru început vă propun o reţetă de influenţă asiatică: supă cu lapte de cocos şi creveţi.

Prea puţin apreciat la noi, laptele de cocos este întâlnit deseori în bucătăria asiatică. Şi nici nu este de mirare pentru că aduce numeroase beneficii organismului prin vitaminele, mineralele şi acizii graşi esenţiali pe care îi conţine. Aşa că, atunci când aveţi ocazia, nu ezitaţi să-l includeţi în reţetele pe care le încercaţi în bucătăria voastră.

De la mic la mare, familia mea este mare amatoare de mâncare asiatică. Nu mă agit cu reţete standard, ci le fac mereu după gustul nostru. De exemplu, cel mic nu pune gura pe mugurii de bambus. Din acest motiv, în bucătăria mea vei găsi mereu “kitul pentru mâncare asiatică”, cu sosuri şi condimente. Şi pentru că supermarketurile fac diferite promoţii, profit şi îmi fac stoc de produse.

Deseori îmi place să improvizez – da, este şi asta o artă 😊 -, aşa că supa Tom Yum s-a metamorfozat într-o supă asiatică cu lapte de cocos şi creveţi.

Ingrediente (pentru patru persoane)

200-300 g de creveţi (eu pun mulţi pentru că îi ador)
3 căţei de usturoi (ras sau pisat)
ceapă verde sau praz
100 g de ciuperci
1 lime sau jumătate de lămâie
3 linguri de sos de soia
2 linguri de sos de chili
3 linguri de sos de peşte
1 cutie de lapte de cocos
tăiţei de orez (opţional)
1 fir de lămâiţă (lemon gras) – puteţi înlocui cu o lingură de lămâiţă uscată
ghimbir (ras, opţional)
Notă: dacă nu vă plac creveţii, puteţi înlocui cu carne de pui.

Într-o oală se pune laptele de cocos (cel de la Shan’shi este foarte gros) şi se adaugă jumătate de litru de apă – sau supă de legume. Apoi adăugaţi restul ingredientelor, după care se lasă la fiert. Nu mai mult de cinci minute, mai ales daca folosiţi creveţi prefierţi cum au fost ai mei. Se adaugă taiţeii – la mine, cel mic mănâncă tăiţei în cantităţi industriale – şi, opţional, ardei iute dacă preferaţi foarte condimentat.

Nimic complicat, dar delicios. Poftă bună!

PS: Când alegeţi ingredientele pentru mâncare asiatică, nu faceţi compromisuri. Sunt multe branduri (unele foarte ieftine, dar şi calitatea lasă de dorit), dar vă recomand cu căldură Shan’shi. Cred că oferă cel mai bun raport preţ-calitate.

 

Facebook Comments

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.