Pâine de casă fără frământare

Pâinea noastră cea de toate zilele… Da, am vrea să renunţăm la pâine, dar nu se prea poate. Şi atunci căutăm să fie una de calitate. Iar cel mai sigur este să ţi-o pregăteşti chiar tu în casă.

O bună perioadă de timp am făcut pâine în casă, graţie unei maşini de pâine achiziţionată din Austria. Fără să exagerez, cred că a făcut peste 1.000 de pâini, de 750 sau 1.000 de grame, de-a lungul celor patru ani cât a funcţionat la capacitate maximă. Fără a mai adăuga la socoteală contribuţia ei la reţetele de cozonaci sau pizza. Pentru că era simplu să pui ingredientele în vas, să dai drumul maşinii şi să scoţi aluatul gata dospit.

Nu seamănă cu o maşină de curse din anii ’50?

Doar că, într-o bună zi, maşina de pâine a trebuit pensionată. Şi chiar dacă am înlocuit-o cu una mai performantă, reţeta nu dădea aceleaşi rezultate. Simţeam totuşi nevoie de pâine de casă, dar ne speria ideea frământării aluatului. Cin stă să bată bine aluatul? Până de curând, când, în timpul vizitei la fini, Ioana ne spune: “Staţi că mi-a dat o pacientă o reţetă de pâine care nu trebuie frământată”. Serios, fără frământare, cum aşa?

Ingrediente pentru pâine de casă fără frământare

800 g de făină (am folosit 000)
2 linguri de zahăr
1 linguriţă de sare fină
1 linguriţă de drojdie uscată (am pus un plic de 7g)
600 ml de apă (călduţă)

Se cerne făina (ca să fie mai aerată), iar sarea se dizolvă în apă. Într-un vas, cu ajutorul unei linguri (preferabil de lemn), se amestecă toate ingredientele. După ce s-a amestecat bine, iar toată făina a fost încorporată în aluat, vasul se acoperă cu folie alimentară pentru “etanşare”. Se lasă 10-12 ore la dospit.

Forma se va unge cu o peliculă fină de ulei. Se scoate aluatul crescut din vas şi, fără a se mai frământa, se pune în forma de copt. Cuptorul de va preîncălzi la 190-200o Celsius. Se introduce forma în cuptor, unde se pune şi un vas (termorezistent) cu apă. După 30-35 de minute se verifică pâinea cu o scobitoare – nu trebuie să rămână aluat pe scobitoare şi nu trebuie să fie umedă.
Tip: Noi am folosit forme de silicon, care nu mai necesită ungere cu ulei, pentru că nu se prinde aluatul de ele.

Se scoate pâine din cuptor şi se lasă la răcit în şervet (textil) de bucătărie. Se taie după răcire.

EPILOG

Veţi vedea că reţeta nu este deloc dificilă. Încă din perioada utilizării maşinii de pâine, “brutarul” casei a fost mereu Max. Pur şi simplu “avea lipici” la reţeta de pâine. Şi la fel el şi acum, pentru că el este cel care s-a ocupat de pregătirea ingredientelor, amestecarea lor şi introducerea aluatului la copt.

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.