Dulce fără zahăr: salam de biscuiţi

Când eşti diabetic, aşa ca mine, sau vrei să reduci zahărul din alimentaţie, cauţi soluţii pentru a te bucura totuşi (şi) de desert. Aşa că am adaptat reţeta de salam de biscuiţi a mamei, iar rezultatul este de nota… 10.

Dacă aş fi o persoană comodă, mi-aş compune desertul din dulciurile fără zahăr existente în comerţ. Doar că, după ce am avut răbdare şi m-am uitat pe multe dintre etichete, am tras concluzia că dieta mea fără zahăr este, de fapt, cu prea mult zahăr. Ceea ce nu face bine glicemiei mele de persoană diabetică. Nici băieţilor din casă nu le strică mai puţin zahăr în dulciuri, drept pentru care am decis că este mai sfânt un salam de biscuiţi homemade.

Reţeta am preluat-o de la mama, după care i-am adus câteva modificări. Biscuiţii populari i-am înlocuit cu biscuiţi fără zahăr pe care îi cumpăr din Supermercato, o reţea de magazine cu produse din Italia. De când au deschis la Lizeanu, am devenit client fidel şi cumpăr o sumedenie de produse “made in Italy”, de la cele de curăţenie (clar mai eficiente decât cele de pe piaţă) până la paste.

Zahărul l-am înlocuit cu Green Sugar – v-am mai povestit eu despre acest brand, cu care m-am reîntâlnit la Spring Beauty Event. De altfel, produsele lor m-au inspirat să adaptez această reţetă de salam de biscuiţi. Iar untul l-am înlocuit cu ulei de cocos fără aromă, cumpărat de la Floare de Colţ la un preţ (per litru) foarte convenabil. Tot de acolo am achiziţionat şi cacao organic.

Ingrediente pentru salam de biscuiţi

300 ml de lapte
100 g de îndulcitor (eu prefer Green Sugar/Stevia)
50 g de cacao (fără zahăr)
200 g de ulei de cocos (eu am folosit fără aromă pentru că am pus fulgi / se poate înlocui cu 200 g de unt)
500 g de biscuiţi fără zahăr
100 g de nuci şi migdale
esenţă de rom (după preferinţe – eu am pus ½ de sticlă)

This slideshow requires JavaScript.

Laptele împreună cu îndulcitorul şi cacao se pun la încălzit. Când s-a topit îndulcitorul, iar cacao s-a amestecat cu laptele, se adaugă uleiul de cocos şi combinaţia de nucă şi migdale. Se amestecă în continuu şi se lasă să dea în clocot o singură dată. Se ia de pe foc şi se adaugă peste biscuiţii, zdrobiţi în prealabil. Tot acum se adaugă esenţa de rom şi, eventual, fulgii de cocos. Se amestecă bine şi se toarnă într-o formă tapetată cu folie alimentară. Se lasă la frigider 24 de ore.
Tip: Ar fi trebuit lăsat la frigider pentru 24 de ore, dar astăzi s-a întărit în doar câteva ore.

După cum vedeţi nu este deloc complicat de preparat şi veţi vedea că este foarte gustos. Şi totuşi… Nu mâncaţi toată tava de salam de biscuiţi dintr-una pentru că reţeta include şi acele “animăluţe” mici care se ascund în şifonier şi ne strâmtează hainele. A.k.a. caloriile. 😊

Facebook Comments

8 Comments

    • Fix același gust ca și al celui cu zahăr. Cel puțin fi-miu ăla mic nu s-a prins de treabă și crede-mă că simte orice.😂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.